Centrul de presă

Amb. Simona Miculescu aleasă vice-preşedinte al adunării statelor părţi a curţii penale internaţionale

Tip: 
Ştire
Data: 
10.12.2010

Amb. Simona Mirela Miculescu a fost aleasă vice-preşedinte al Adunării Statelor Părţi la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. Alegerea a avut loc în cadrul celei de a noua sesiuni a Adunării, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la New York. Amb. Miculescu va exercita pentru un an mandatul început de amb. Zachary Muburi-Muita (Kenya), care a demisionat la 27 august 2010.

România este membră a Biroului Adunării Statelor părţi din anul 2005, aflându-se în prezent la al doilea mandat. Cu prilejul alegerii, amb. Simona Miculescu a afirmat că „ocuparea funcţiei de vice-preşedinte contribuie la consolidarea profilului ţării noastre în promovarea justiţiei penale internaţionale, reprezentând în acelaşi timp expresia aprecierii pentru implicarea dinamică de până în prezent în activitatea Adunării Statelor Părţi”.

În calitate de vice-preşedinte al Adunării, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Naţiunile Unite va prezida Grupul de Lucru de la New York al Adunării Statelor Părţi. Pentru cea de a noua sesiune a Adunării, Grupul de Lucru va avea pe agendă planul de acţiune pentru universalitatea Statutului de la Roma, discutarea de amendamente la Statut, egalitatea de gen şi reprezentarea geografică echitabilă în recrutarea personalului Curţii, precum şi tema statelor cu arierate.

 

Informaţii suplimentare

Adunarea Statelor Părţi reprezintă organul legislativ şi de control managerial al Curţii Penale Internaţionale. Este alcătuită din reprezentanţii statelor care au ratificat sau au acces la Statutul de la Roma. Adunarea are un Birou alcătuit dintr-un Preşedinte, doi vice-preşedinţi şi 18 membri. Aceştia reprezintă în mod echitabil grupurile regionale şi sunt aleşi pentru un mandat de trei ani. Cei doi vice-preşedinţi sunt Jorge Lomonaco (Mexic) şi Simona Mirela Miculescu (România).